BLÄNDANDE VIT SAND & 6 KNOP

IMG_6283_editedIMG_6290_edited

IMG_6301_editedIMG_6302_editedIMG_6314_editedIMG_6305_edited

IMG_6317_editedIMG_6319_editedIMG_6324_edited

IMG_6341_edited

IMG_6330_editedIMG_6337_edited

IMG_6354_editedIMG_6365_edited

IMG_6361_editedIMG_6356_editedIMG_6363_edited

IMG_6367_editedIMG_6374_editedIMG_6380_editedIMG_6382_edited

IMG_6384_editedIMG_6386_edited

IMG_6388_edited

Detta är alltså Whithaven Beach och är utsedd till en av de vackraste stränderna i världen. Ön har någongång varit vulkanisk och sanden på stranden är bländande vit medan vattnet har en väldigt egendomlig ljusblå färg. Stranden ändras dagligen vilket betyder att mönstren  som man ser uppifrån blir olika från dag till dag. För en gångs skull var jag glad att det var mulet eftersom hela vyn var det mest dramatiska och vackraste jag någonsin sett, helt otrolig.

Resten av förmiddagen vandrade vi runt på stranden och aldrig någonsin har jag fått så lätt bra bilder med himlen täckt av moln som nu eftersom sanden reflekterade ljuset från alla håll och kanter. I vattnet måste vi ha våra skyddsdräkter på men simupplevelsen var något helt annorlunda än vad jag upplevt förut. Vattnet var väldigt lent och lugnt och Erika och jag förvandlades till små barn igen vilket ledde till att det tog inte länge före vi stod på händerna i vattnet och gjorde kullerbyttor, när det skulle ha hänt senast vet jag inte. Solen sprack eventuellt fram och hela stranden värmdes upp blixtsnabbt. När vi steg upp för att fara vidare visste jag inte vart jag skulle titta eftersom allting bara lyste upp och bländade en, sanden var verkligen någonting fullkomligt unikt. På vägen till Broomstick såg vi till på köpet ett par större havsköldpaddor samt en mindre som visade sig vara en unge. CJ skratttade åt vår entusiasm och kallade den ‘just another turtle’, undrar hur många man måste se för att se dem på det sättet.


IMG_6389_editedIMG_6393_editedIMG_6399_editedIMG_6401_editedIMG_6410_editedIMG_6414_edited

IMG_6423_editedIMG_6429_editedIMG_6430_edited

IMG_6434_editedIMG_6437_editedIMG_6440_editedIMG_6441_editedIMG_6442_editedIMG_6445_edited

IMG_6447_editedIMG_6454_edited

Medan vi smaskade i oss smörgåsar kom vi fram till dagens första snorkelställe i Cateran Bay.  Vid det laget var det redan strålande sol och vi samt svenskarna var överlyckliga eftesom de hade lovat rätt dåligt väder för hela båtresan. Väl i vattnet blev både Erika och jag definitivt ännu mera lyckliga när vi märkte att vi kommit till ett helt fantastiskt korallrev. Jag tror att det var det mest levande rev vi hittills sett och eftersom vattnet var ljuvligt varmt kunde vi ha tillbringat bokstavligen resten av dagen där. Erika hittade ett par sjöstjärnor och jag beundrade en av dem ett bra tag före jag hann bli ordentligt skrämd av en enorm silhuett. Det visde sig vara tre stycken väldigt stora fiskar som simmade tillsammans och jag följde dem med fascinerad fasan. Eftersom man har öronen under vattenytan hör man när de större fiskarna äter bland korallerna, ljudet är väldigt absurt och nästan obehagligt. Eftersom de andra simmade mest runt med de flytande ”nudlarna” medan vi simmade runt på egen hand kom CJ gång på gång och frågade om vi är OK eller om vi behöver skjuts tillbaka till de andra, men han fick endast ett brett leende och tummen upp tillbaka. Jag upptäckte även att fridykning är fantastiskt kul, dock gillade mina öron det inte ett dugg och man blir definitivt snabbare av med energi än att flyta runt. Det var inte så konstigt att benen skakade en del när vi steg upp ur vattnet en och en halv timme senare igen, men roligare dagar får man nog leta efter!

Solen var verkligen varm ute på havet och jag tror att en del började bli lite mosiga efter ett tag. Vid något skede hade varendaste en tagit skydd i skuggan på ena sidan av båten, det är svårt att förstå hur mycket sol man får på sig när man är mitt ute på havet och dessutom i Queensland. Efter lite vila och läsning samt kaffepaus hade vi anlänt till ett annat korallrev och det var dags att hoppa in i vattnet igen. Blue Pearl Bay var inte helt lika fint som Cateran Bay men jag hade verkligen inte fått nog av korallerna  och lyckades snabbt trötta ur mig fullständigt genom att dyka ner blad korallerna och mellan springor. Det slutade med att jag och Erika guppade runt en stund i vattnet och beundrade trädtopparna på ön samt njöt av livet medan solen dalade ner, det var minst sagt två väldigt nöjda tjejer som torkade av sig saltvattnet en sista gång för dagen.

IMG_6457_editedIMG_6461_editedIMG_6464_editedIMG_6462_edited

IMG_6467_editedIMG_6471_edited

IMG_6476_editedIMG_6480_edited

IMG_6484_editedIMG_6492_edited

Det fanns riktigt lite vind så besättningen tog över segelbåten och vi tog oss fram till övernattningsviken med den häftiga hastigheten på 6 knop. Det var ändå väldigt skönt att få ha motorn av en stund och dingla med fötterna över räcket medan David berättade om hur de första européerna tagit sig till Australien under omänskliga omständigheter. Tydligen är vädret också helt råddigt detta år eftersom det borde vara i mars som det blåser mest och David var förvånad att det inte funnit en endaste cyklon i år ännu.

Om människorna hade varit hungriga kvällen innan, var det ingenting jämfört med den hungern som vi kände mot kvällen den dagen. När CJ och Storm ställde fram en tallrik med nachochips med bönsalsa tog dett verkligen inte länge före den och följande tallrik var uppslukade. Ändå kunde jag inte vänta med att få äta ordentlig middag och blev överfötjust när jag blev bjuden på linsbiffar. Maten var i överlag väldigt bra under hela resan och speciellt som vegetarian uppskattas det allltid att det finns vettiga alternativ!

IMG_6497_editedIMG_6500_edited

IMG_6508_editedIMG_6506_edited

IMG_6512_editedIMG_6518_editedIMG_6519_edited

IMG_6521_editedIMG_6524_editedIMG_6530_edited


Över natten låg vi förtöljda vid Hamilton Island och såg ljuset från en sexstjärnig lyxresort som finns på ön. Bredvid oss låg en festbåt fylld med engelsmän (troligen)och jag tackade gudarna att jag befann mig på rätt båt. Svenskarna samt vi var helt slut av alla dagens intryck och händelser och låg bara på däck och pratade om vartannat medan vi tittade upp mot himlen där månen och stjärnorns låg helt fel men var så klara att man kunde till och med skymta Vintergatan. Långt före midnatt gav vi upp och stupade i sängs medan engelsmännen och tyskarna fortsatte festa långt in på natten, hur de orkade med det är verkligen ett mysterium.

IMG_6533_editedIMG_6532_edited

IMG_6533_editedIMG_6537_editedIMG_6538_editedIMG_6540_edited

IMG_6552_edited

IMG_6550_edited

IMG_6544_edited

IMG_6561_editedIMG_6557_edited

IMG_6566_editedIMG_6554_editedIMG_6569_editedIMG_6570_editedIMG_6574_editedIMG_6584_editedIMG_6578_edited

IMG_6586_edited

Efter en väldigt svettig natt var det igen dags att vakna efter alltför lite sömn till himmelskt vackra vyer. Vi hann inte länge väcka oss själva före det var dags att hoppa i vattnet en sista gång och det var kanske det bästa sättet att vakna på. Eftersom klockan inte var mer än 07 hade ingen annan hunnit till snokrlingsplatsen och inte ens solen hade hunnit upp bakom ön. När de andra båtarna började släppa av tiotals andra snorklare hade vi redan hunnit utforska området grundligt och det var dags att börja segla hemmåt.

IMG_6597_edited

IMG_6603_edited

IMG_6607_editedIMG_6617_editedimg_6619_edited.jpgIMG_6626_edited

Vemodigt tackade vi besättningen för den fanstastiska resan och Erika och jag var utan hem för en dag. Vi skulle nämligen ta nattbussen till Agnes Water och hade en hel dag att få att gå utan att ha tillgång till varken kök eller dusch. Ett par timmar slumrade vi och läste i hamnen före vi gick efter våra ryggsäckar som till all lycka fanns kvar. Vi lyckades få överraskande bra vegetarisk mat på vårt gamla hostells barrestaurang och satt där och lyssnade på live musik tills vi tog oss i sakta mak till busstationen. Bussresan kräver en skild histora så vi tar den vid ett senare tillfälle 🙂

Att man kan få uppleva så fina saker, Whitsundays var en väldigt klar höjdpunkt på resan!

IMG_6634_edited

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s