REGN & SMÄRTA I BRISBANE

Första dagen i Brisbane var rätt produktiv, vi sökte jobb hela dagen och skulle antagligen fått caféarbete om vi stannat i staden en längre tid. Sedan nappade vi åt oss ett par farmjobb under eftermiddagen och planerade redan på fullt att vi skulle resa upp till Bundaberg efter ett par dagar i Brisbane för att jobba på en farm en vecka eller två och plocka citrusfrukter. När vi åt mellanmål i hostellköket och talade med Joensuupojken John, som inte ens hade varit 24 timmar på australiensisk mark, anslöt sig en till finne i vårt sällskap. Väldigt konstigt att möta så många finnar på samma ställe då vi inte mött på väldigt många under resan men ganska roligt var det ändå att sitta i vår lilla flock på samma sätt som alla tyskar sitter dag ut och dag in och snackar tyska sinsemellan. Rovaniemiflickan varnade dock oss genast för farmarbetet och sade att det inte är värt det, det var inte första gången vi hörde dåligt om farmerna så lite på vår vakt blev vi men attityden var ändå den att vi klarar oss en stund med lite elände. På kvällen stötte vi dock på en annan åbobo av alla människor på vårt rum som hade mycket att säga om vad hon jobbat med de senaste månaderna. Det var inte alls en dans på rosor kan jag säga och efter att hon berättat hur farmarbetet i själva verket fungerar och hur mycket de får betalt samt speciellt hur man behandlar unga resenärer där hade jag inte alltför stor lust på att fara norrut och ta del av slavarbete. Hon bjöd oss på salmiak och bad om förlåtelse att hon krossat våra planer, jag skulle ha kunnat krama henne.

Eftersom backpackerkulturen blomstrar just nu i Australien finns det många desperata unga som gör i princip allt för att få jobb och få stanna ett eller till och med två år här. För att få visum för ett andra år måste man till exempel arbeta på farmer under tre månader och detta leder förstås till det att farmarbetsgivare börjar utnyttja ungdomar. Hyran på farmerna är hög, lönen efter skatteavdraget är inget att hänga i julgranen om man inte får timlön och hur man utför arbetet är ett enda bedrägeri. Det måste förstås finnas vettiga farmer också men detta är vad vi fått höra om ställena och det kändes inte riktigt okej att stöda sådan verksamhet, vilket betyder att troligen blir det inget farmarbetande för oss på denna resa. Det är synd eftersom det skulle ha varit en intressant upplevelse i sig och man skulle ha sparat lite pengar någon vecka men eftersom vi har våra båtjobb hemma i Finland som väntar under sommaren är detta ingen katastrof för oss.

De följande två dagarna tyckte jag största delen av tiden synd om mig själv och vred mig av smärta. Som tur fanns medicin till hands och jag fick hela Fraseräventyret editerat och skrivet under den tiden men magen var inte glad. Erika for på sina egna äventyr och jag traskade lite kring vårt område runt Caxton Street Precinct , vilket var riktigt mysigt med flera barer och restauranger, men njuta kunde jag inte.

Sedan var det också min tur att utforska Brisbane då kroppen var nöjdare och medan Erika placerade sig på sin läsplats vid The Lagoon i South Bank gick jag längs med floden genom mysiga parker och en trädgård som hade allt från bananträd till örter. Det var väldigt frestande att plocka med sig guavafrukt men jag var inte helt 100% säker på vad reglerna var så frukterna fick bli kvar, helt superbra idé med en trädgård mitt i staden ändå! När jag placerade mig bredvid Erika med en glass i handen och solen tittade smått fram kändes det som att livet började le igen.

IMG_7394_edited

IMG_7399_editedIMG_7397_edited

IMG_7404_edited

IMG_7405_editedIMG_7409_editedIMG_7414_edited

IMG_7415_edited

IMG_7429_editedIMG_7423_edited

IMG_7432_edited

IMG_7434_editedIMG_7440_edited

IMG_7444_editedIMG_7445_editedIMG_7449_editedIMG_7457_edited

IMG_7463_edited

IMG_7466_editedIMG_7467_editedIMG_7470_edited

IMG_7474_edited

IMG_7480_edited

IMG_7484_edited

IMG_7491_edited

IMG_7494_edited

IMG_7502_editedIMG_7504_editedIMG_7506_edited

 

IMG_7518_edited

IMG_7521_edited

IMG_7514_edited

IMG_7525_edited

 

Något mer utforskning blev det inte riktigt eftersom sista dagen i Brisbane öste det ner bokstavligen hela dagen. Aldrig tror jag att vi sett något liknande, när det regnar ”hela” dagen i Finland finns det ändå pauser men största delen av dagen kom vattnet ner med sådan styrka att man knappt kunde tänka när man satt innomhus och regnet smattrade ner mot plåttaket och mot kvällen var det inte torra kläder som åkte av. När det var ens lite uppehåll smet vi ner till centrum och placerade oss på ett café Erika tidigare hittat och njöt av kaffe och kakao. Med muggen i den ena handen och boken i den andra har man nog tillbringat regniga dagar på värre sätt.

IMG_7532_editedIMG_7530_edited

Brisbane var en trevlig stad och lika som Melbourne tror jag att kunde trivas där en länge tid, ett stort plus är att maten och boende var betydligt billigare än i södern. Arkitekturen är väldigt modern och mindre och mera fin beroende på byggnad, det vi hann upplevde kan jag definitivt rekommendera.

Processed with VSCO with a6 preset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s